Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Conturile Asociatia AITA

Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla

Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Copilul are sau nu are autism? Cine pune diagnosticul?

Diagnosticul de autism este unul foarte serios, cu implicatii majore in viata unei familii unde un copil este suspectat de comportament si dezvoltare atipica.

Din pacate nu exista teste medicale sau analize care sa ateste prezenta sau absenta acestei tulburari, iar diagnosticul se pune strict pe baza observarii si evaluarii comportamentului copilului.

Copilul este evaluat in cabinet, unde se va urmari relatia lui cu familia sa, cu specialistul, cu alti copii, este evaluat jocul si imitatia, modalitatea in care copilul se joaca solitar sau cu familia sa, cu sau fara jucarii, limbajul si comunicarea, initierea si raspunsul copilului la actiunile celor din jur, etc.

Experienta specialistului este esentiala in stabilirea diagnosticului corect.

Orice medic sau psiholog cu experienta in lucrul cu copii/persoane cu autism nu va evalua superficial copilul si va lua in considerare ingrijorarile parintilor.

Mitul copilului cu autism care sta trist intr-un colt este de mult depasit, si orice specialist stie sa evalueze atent comportamentul unui copil.

Copiii cu autism pot fi veseli, agitati sau linistiti, iubareti sau linistiti, in bratele parintilor sau nu, stand linistiti pe scaun sau jucandu-se pe jos, veseli in preajma copiilor sau retinuti etc. Insa intotdeauna ei prezinta tulburari de limbaj si comunicare, dificultati in interactiona (nu stiu ce sa faca in prezenta altor copii, desi se pot bucura de prezenta acestora, si pot sa se si alerge impreuna), prezinta comportamente atipice si autostimulari, si alte comportamente neadecvate (flutura manutele, baga obiecte in gurita, urmaresc razele si luminile intr-un mod atipic, repeta ce spun alte persoane, nu raspund la intrebari, se opun daca vrei sa le arati ceva intr-o carte – ori inchid cartea, ori se uita singuri, nu-i poti invata cunostinte si deprinderi noi, au facut progrese anterior intr-o anumita arie si le-au pierdut, sunt selectivi in ceea ce priveste alimentatia, nu vorbesc cu cei din jur dar pot vorbi singuri, nu raspund la nume, nu raspund la cerintele adultului, fac anumite cand vor dar niciodata la cererea unei alte persoane, nu invata spontan sa arate cu degetul, fac crize inexplicabile de ras sau plans, etc.

Oricare dintre aceste aspecte sunt atent investigate de medicul sau psihologul copilului si abia apoi se pune un diagnostic.

Un specialist incepator sau unul care nu are experienta cu aceasta tulburare, poate fi usor indus in eroare de zambetul unui copil ori ca a privit cateva secunde terapeutul, sau de faptul ca acesta sta linistit in bratele mamei, si pe baza unei evaluari precare poate trimite acasa parintele dandu-i asigurari ca este bine este copilul. Desi niciun specialist cu experienta nu va ignora dificultatea copilului de a interctiona cu mama sa, protestele inexplicabile,ori faptul ca el nu imita, ca nu vorbeste, ca nu raspunde la nume sau ca nu stie sa se joace adecvat cu o jucarie.

Inainte de a merge la o evaluare, este recomandat ca parintele sa incerce sa afle care este experienta specialistului cu acest tip de tulburare.

Terapia inceputa devreme (inaintea varstei de 3 ani) sa o sansa reala copilului la o viata independenta, scurteaza timpul petrecut in terapie si remobilizeaza familia sa-si continue viata.

Acest articol a fost publicat intai pe blogul nostru, aici >>>

Alte articole despre autism:

Zece semne de alarma

Zece semne de alarma care ar trebui sa te determine sa duci copilul la o consultatie de specialitate

Copilul de 2 ani are sau nu are autism?

In mod normal copilul se dezvolta de la sine frumos intr-un mediu stimulativ, intr-un climat afectiv pozitiv in familia sa. Uneori insa dezvoltarea sa este ingreunata de anumiti factori iar persoanele din jur incep sa oscileze intre doua intrebari: copilul are probleme? copilul se dezvolta normal?

Copilul de 3 ani are sau nu are autism?

Consultati aici o lista selectiva de abilitati pe care trebuie sa le aiba copil pana la varsta de 3 ani.

Diferente intre copiii cu autism

Copiii cu autism sunt diferiti. Afla care sunt diferentele intre copiii cu autism.
Copilul are sau nu are autism? Cine pune diagnosticul?

Copilul are sau nu are autism? Cine pune diagnosticul?

Diagnosticul de autism este unul foarte serios, cu implicatii majore in viata unei familii unde un copil este suspectat de comportament si dezvoltare atipica.

Din pacate nu exista teste medicale sau analize care sa ateste prezenta sau absenta acestei tulburari, iar diagnosticul se pune strict pe baza observarii si evaluarii comportamentului copilului.

Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti