Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Conturile Asociatia AITA

Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla

Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Interpretari gresite ale terapiei ABA

  • ABA nu se face light, sau tough, sau rigid, sau combinat etc.
  • A citi manualul ABA este un plus, dar nu te face specialist.
  • ABA nu este un set de programe.
  • Programele ABA nu pot fi imprumutate de la un copil la altul pentru ca programele se refera la obiective ce sunt intotdeauna specifice si personalizate.

ABA  este o stiinta, un proces, Applied Behavior Analisys, the science of learning. (NU se numeste 'Applied BehaviOurAL Analyis').

Cand vorbim de ABA, vorbim de aplicarea stiintei invatarii in ceea ce priveste comportamentele semnificative ale individului. Care sunt comportamentele semnificative? Comportamentele din viata de zi cu zi care ne ajuta sa devenim independenti, si care imbunatatesc viata persoanei/copilului cu care lucram.

Toate comportamentele se invata, iar calitatea si frecventa cu care acestea apar in viitor are stransa legatura cu consecinta pe care persoana o primeste cand are comportamentul respectiv.

O stiinta se bazeaza pe o anumita metoda, care duce la descoperirea unei informatii, in anumite conditii. Filozofia care sta la baza ABA se leaga de determinism, de faptul ca comportamentul poate fi previzibil si controlabil, cand descoperim variabilele care guverneaza acel comportament.

Cand vorbim de copiii cu autism, ne referim la 2 categorii de comportamente:

  • cele pozitive, de obicei deficitare, pe care dorim sa le crestem in intensitate si frecventa;
  • cele negative de regula in exces, pe care ne dorim sa le scadem, sau sa le eliminam.

Obiectivele insa in terapie totdeauna se formuleaza in sens pozitiv. A opri pe cineva dintr-un anumit comportament nu este exact un plan bun. Permanent trebuie sa lucrez cu ceea ce vreau sa pun in locul unui comportament pe care dorec sa il elimin.

NU: il opresc pe Andrei sa mai arunce cu jucariile.
DA: il invat pe Andrei ce sa faca cu jucariile, il invat modalitati adecvate de a cere atentie, il invat modalitati accesibile de comunicare etc.

 Putem spune ca ne referim la ABA:

  • doar daca se face analiza functionala a comportamentelor semnificative,
  • se noteaza foarte riguros rezultatele,
  • iar pe baza acelor rezultate se iau decizii in ceea ce priveste interventia terapeutica.

Deciziile in terapie nu se iau pe baza de ganduri sau pe baza se bun simt si intuitie, ci pe baza datelor care reies din aplicarea tehnicilor de evaluare a comportamentelor sau de interventie.

Proceduri de modificare comportamentala:

Reinforcement este un termen de baza in ABA si se refera la procedura de a oferi recompensa.

Positive reinforcement = cand se ofera ceva, care creste in viitor calitatea unui anumit comportament . Este o procedura pozitiva. Recompensa este o consecinta care creste probabilitatea ca acel comportament sa apara in viitor.

Descoperirea recompenselor: de ce descoperire, cand ABA se lucreaza de zeci de ani? Pentru ca acestea sunt extrem de individualizate. Avem certitudinea ca acel ceva pe care noi il oferim este recompensa, doar atunci cand probabilitatea ca acel comportament sa apara in viitor creste. Recompensa este o consecinta oferita unui comportament, nu unei persoane.

O recompensa nu ramane vesnic recompensa. Pentru a fi eficienti in oferirea de recompense este recomandat sa respectam anumite principii: acela ca o recompensa trebuie oferita imediat, doar in urma unui raspuns corect, contingent cu raspunsul, intr-o cantitate care sa nu duca la satietate, si consecvent.

O alta procedura de baza in ABA se refera la extinction, care inseamna a nu oferi recompensa, beneficiul. Un comportament a fost recompensat si dintr-un anumit moment se opreste oferirea beneficiului, recompensei.

Extinctia si recompensarea se refera la anumite comportamente si nu la persoane. Recompensam faptul ca Andrei initiaza comunicare, sau imita, si nu pornim in a gasi recompense pentru Andrei. Nu este technic correct sa spunem sau sa gandim ca il recompensam pe Andrei, ci comportamentele lui Andrei.

DTT = discrete trial teaching, este una dintre tehnicile de baza folosita in ABA, dar nu este singura tehnica folosita in ABA. Este o unitate de invatare formata din 3 componente: SD – raspunsul la respectivul SD – consecinta.

In concluzie: ABA este o stiinta, care se bazeaza pe tehnici si proceduri si are la baza anumite principii. Presupune urmarea a 3 pasi estentiali: analiza comportamentelor, inregistrarea datelor si luarea deciziilor pe baza datelor obtinute.

Citeste mai mult despre terapia comportamentala aplicata:

Ce este util sa stiu despre terapia ABA?

Ce este util sa stiu despre terapia ABA?

Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor copiilor cu autism, oferind sedinte gratuite de consultanta. Aceste sedinte gratuite vor fi oferite parintilor, la sediul AITA.

Prin acest proiect incercam sa le oferim parintilor informatiile necesare pentru a-si ajuta copiii acasa, si in comunitate, in mediile din care fac parte.

Analiza comportamentala aplicata

Analiza comportamentala sta la baza terapiei ABA (analiza comportamentala aplicata). Este o intreaga disciplina de studiu care ne ajuta sa intelegem de ce un comportament apare cu o frecevnta mai mare sau mai mica, de ce comportamente bine invatate dispar incet incet, cum putem modica un comportament etc.

Interpretari gresite ale terapiei ABA

ABA nu se face light, sau tough, sau rigid, sau combinat etc. A citi manualul ABA este un plus, dar nu te face specialist. ABA nu este un set de programe. Programele ABA nu pot fi imprumutate de la un copil la altul pentru ca programele se refera la obiective ce sunt intotdeauna specifice si personalizate. ABA este o stiinta, un proces.
Cum imi aleg echipa de terapeuti si coordonatorul ABA?

Cum imi aleg echipa de terapeuti si coordonatorul ABA?

Terapia ABA este o forma de terapie accesibila in Romania din anul 2004. De atunci si pana acum un numar impresionant de psihologi au inceput sa ofere servicii de terapie, la domiciliu copiilor sau in Centre speciale.

Lovaas

Proiectul UCLA din 1987 a generat mari si importante progrese din punct de vedere emotional, intelectual, educational, social si comportamental.
Setul Edurelle

Setul Edurelle

Setul Edurelle este o culegere de materiale originale, utile în terapie, ai cărei autori sunt Dana Martinescu și Gabriela Negoescu. Setul conține 15 seturi de imagini, în total 456 imagini, printate pe carton, 10x10cm.

Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti