1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.
Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla
Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01
ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.
Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.
Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.
ABA este o stiinta, un proces, Applied Behavior Analisys, the science of learning. (NU se numeste 'Applied BehaviOurAL Analyis').
Cand vorbim de ABA, vorbim de aplicarea stiintei invatarii in ceea ce priveste comportamentele semnificative ale individului. Care sunt comportamentele semnificative? Comportamentele din viata de zi cu zi care ne ajuta sa devenim independenti, si care imbunatatesc viata persoanei/copilului cu care lucram.
Toate comportamentele se invata, iar calitatea si frecventa cu care acestea apar in viitor are stransa legatura cu consecinta pe care persoana o primeste cand are comportamentul respectiv.
O stiinta se bazeaza pe o anumita metoda, care duce la descoperirea unei informatii, in anumite conditii. Filozofia care sta la baza ABA se leaga de determinism, de faptul ca comportamentul poate fi previzibil si controlabil, cand descoperim variabilele care guverneaza acel comportament.
Obiectivele insa in terapie totdeauna se formuleaza in sens pozitiv. A opri pe cineva dintr-un anumit comportament nu este exact un plan bun. Permanent trebuie sa lucrez cu ceea ce vreau sa pun in locul unui comportament pe care dorec sa il elimin.
NU: il opresc pe Andrei sa mai arunce cu jucariile.
DA: il invat pe Andrei ce sa faca cu jucariile, il invat modalitati adecvate de a cere atentie, il invat modalitati accesibile de comunicare etc.
Deciziile in terapie nu se iau pe baza de ganduri sau pe baza se bun simt si intuitie, ci pe baza datelor care reies din aplicarea tehnicilor de evaluare a comportamentelor sau de interventie.
Reinforcement este un termen de baza in ABA si se refera la procedura de a oferi recompensa.
Positive reinforcement = cand se ofera ceva, care creste in viitor calitatea unui anumit comportament . Este o procedura pozitiva. Recompensa este o consecinta care creste probabilitatea ca acel comportament sa apara in viitor.
Descoperirea recompenselor: de ce descoperire, cand ABA se lucreaza de zeci de ani? Pentru ca acestea sunt extrem de individualizate. Avem certitudinea ca acel ceva pe care noi il oferim este recompensa, doar atunci cand probabilitatea ca acel comportament sa apara in viitor creste. Recompensa este o consecinta oferita unui comportament, nu unei persoane.
O recompensa nu ramane vesnic recompensa. Pentru a fi eficienti in oferirea de recompense este recomandat sa respectam anumite principii: acela ca o recompensa trebuie oferita imediat, doar in urma unui raspuns corect, contingent cu raspunsul, intr-o cantitate care sa nu duca la satietate, si consecvent.
O alta procedura de baza in ABA se refera la extinction, care inseamna a nu oferi recompensa, beneficiul. Un comportament a fost recompensat si dintr-un anumit moment se opreste oferirea beneficiului, recompensei.
Extinctia si recompensarea se refera la anumite comportamente si nu la persoane. Recompensam faptul ca Andrei initiaza comunicare, sau imita, si nu pornim in a gasi recompense pentru Andrei. Nu este technic correct sa spunem sau sa gandim ca il recompensam pe Andrei, ci comportamentele lui Andrei.
DTT = discrete trial teaching, este una dintre tehnicile de baza folosita in ABA, dar nu este singura tehnica folosita in ABA. Este o unitate de invatare formata din 3 componente: SD – raspunsul la respectivul SD – consecinta.
In concluzie: ABA este o stiinta, care se bazeaza pe tehnici si proceduri si are la baza anumite principii. Presupune urmarea a 3 pasi estentiali: analiza comportamentelor, inregistrarea datelor si luarea deciziilor pe baza datelor obtinute.
Citește aici toate știrile AITA »
Vezi aici toate evenimentele AITA »
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |