Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Conturile Asociatia AITA

Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla

Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Luca

Mamica lui Luca povesteste despre drumul lor

Luca avea 2 ani si opt luni cand medicul de familie ne-a atras atentia ca ar fi bine sa facem o programare la un psihiatru, observand hiperactivitatea copilului si contactul vizual precar.

De altfel, limbajul lui Luca era alcatuit din cateva cuvinte cu valoare de propozitie, arata ceva, descriptiv: “Masinaa!”, iar daca nu era angajat intr-o activitate cu cineva / solicitanta era titirez, trecea rapid de la o activitate la alta. Am gresit mult anticipandu-i (ce mama buuuna, credeam eu!) fiecare dorinta si indeplinindu-i-o imediat, nedandu-i sansa sa ceara.

Am programat imediat o consultatie, iar diagnosticul a fost TSA. Recomandarea a fost terapia cognitiv- comportamentala. Nu am insistat deloc in a cere o alta opinie, ne-am apucat de citit despre aceste tulburari, am gasit AITA printre primele rezultate ale cautarilor noastre, ne-a placut ce am citit, asa ca am si mers la o evaluare, in urma careia ne-a fost clar ce avem de facut: sa lucram, sa lucram, sa lucram.

La doi ani si opt luni am inceput ABA la AITA, o sedinta de doua ore saptamanal, initial, si apoi Luca a mers la programul zilnic, 3 ore pe zi, de luni pana vineri.

Acasa am lucrat…tot timpul, continua mama sa, in sensul in care relatia noastra cu Luca s-a imbunatatit, am invatat ce inseamna sa stimulezi corect un copil, am invatat cum sa facem totul distractiv, cum orice activitate este un prilej de invatare, stimulare a copilului. Efectiv, lucrul la masa, era infernal la inceput, Luca refuza sa stea pe scaun. Am crescut progresiv, fara presiuni prea mari. Astazi, Luca sta la masa cat e nevoie, chiar daca se mai fataie sau isi mai pierde concentrarea. Atunci stim ca avem nevoie de o pauza.

Toti membrii familiei ne-au sprijinit in toate demersurile pe care le-am facut, iar sprijinul, incurajarile si confirmarile ca suntem pe drumul cel bun au venit, permanent, de la echipa AITA.

Una dintre marile noastre provocari a fost opozitionismul pe care Luca l-a manifestat intens o perioada buna de vreme. In plus, o provocare care pe mine m-a inspaimantat de fiecare data, a fost senzatia ca pierdem obiective deja atinse si generalizate la schimbarea schemei de tratament homeopat. De fiecare data, dupa o perioada nu foarte lunga, lucrurile se asezau si ne bucuram de salturi semnificative pe diferite paliere.

Nu pot gandi in termeni de “cel mai mare succes”, orice progres ne-a bucurat enorm, uneori pana la lacrimi, insa imi amintesc cu drag momentul in care Luca a inceput sa-si explice emotiile, fricile, sa-mi spuna spontan “Vezi, mami, acum nu-mi mai e frica de zgomotul din tramvai” (frica asta o puteai intui destul de greu, cand se manifesta – nu avea practic rabdare sa mearga mult cu tramvaiul si insista pe “am ajuns, cat mai e”, era o usoara anxietate pe care Luca a ajuns sa o verbalizeze, s-o  inteleaga si s-o depaseasca) sau momentul in care, la inceputul clasei I, copilul mi-a spus “Mai stii, anul trecut, ce frica imi era de scoala, mami? Acum vreau sa merg, nu-mi mai e frica, m-am obisnuit!”

Terapeutii lui Luca au fost, fara sa ne propunem acest lucru, chiar si terapeutii mei. AITA a fost, multa vreme, ca acasa, locul in care te simti relaxat, inteles, sprijinit, sfatuit, inteles, ajutat. Cursul introductiv de ABA pe care mi l-au facilitat m-a ajutat enorm, atelierele pentru parinti la care am participat mi-au adus prieteni, intelegere, ponturi, descarcare emotionala si puteri noi pentru orice va sa vina. Luca intreaba de toti terapeutii cu care a lucrat, destul de des. Pret de cativa ani, am mers la “Dana” (Martinescu), desi nu mai lucra cu ea, AITA a reprezentat mereu “La DANA”. Si de celalata Dana, “Dana mare”, Luca isi aminteste cu drag, si ma refer acum la psih. Dana Alexandru. Un loc special in inima noastra il ocupa Cami, alaturi de care nimic n-a fost vreodata prea greu pentru noi. Multumim tuturor, fiecare a pus o piatra la temelia “constructiei” care este LUCA azi.

Dupa incheierea programului intensiv (in fiecare zi), am lucrat 2 ore / de 2 ori pe saptamana cu Camelia Matei.

Am avut permanent certitudinea, promisiunea ca orice ar putea aparea dupa desprinderea noastra, avem sprijin la AITA, insa cea mai mare ingrijorare a mea a fost schimbarea. Incheindu-se o etapa importanta, ce impact va avea schimbarea asupra lui Luca? Dar asupra mea? Cat de sigura voi fi ca fac “ceea ce e corect”? Luca ma ajuta acum el insusi, imi da masura in care comportamentele si strategiile noastre ca parinti sunt in regula. 

Azi Luca are 7 ani si 4 luni si este elev in clasa I al unei scoli de masa. Nu a avut si nu are insotitor la scoala. Am avut norocul de a reusi sa gasim un cadru didactic absolut dedicat si cooperant, iar lucrurile functioneaza grozav, am incredere ca putem face fata oricarei situatii dificile care apare. 

Ne-am adaptat la viata de scolar si la incetarea terapiei in timp, astazi am uitat inceputurile si grijile de la inceput, astazi ne intrebam daca noi suntem cei care au avut de facut fata tuturor provocarilor.

Luca e un copil curios, intreaba lucruri de abia tinem ritmul, e inteligent, munceste mult si e autonom, isi selecteaza prietenii si are preocupari diverse, are abilitati deosebite pentru limbi straine si inca isi lucreaza atentia si rabdarea. Recunoaste ca “nu imi place sa asteeept!”, insa desi isi manifesta verbal frustrarea, intelege necesitatea amanarii satisfacerii absolut imediate a oricarei nevoi. E vehement cand e de alta parere, dar accepta mai mult sau mai putin usor argumente logice. O scoatem la capat in orice situatie, pentru mine e cel mai important sa simta ca e iubit enorm, ca e ascultat, ca e inteles, ca poate fi ajutat, ca e la fel de important ca oricine altcineva, ca parerile lui conteaza, ca e respectat si valorizat de parintii lui. O mare dorinta a lui in aceasta perioada este “sa fiu mare, sa fac doar ce vreau eu, cand vreau eu”  

Am invatat enorm si invat in fiecare zi, in special de la Luca. Evolutia aceasta este a familiei noastre, nu doar a copilului, sunt absolut recunoscatoare pentru fiecare succes, dar si pentru fiecare provocare, toate ne-au facut mai puternici. 

As vrea ca cei “la inceput de drum” sa aiba rabdare, sa se inarmeze cu tot ce au de daruit copiilor lor: IUBIRE, RESPECT, RABDARE, IMPLICARE. Au fost momente in care imi doream sa imi iau copilul in brate si sa ma ascund cu el undeva, dar am avut puterea si ajutorul sa o iau de la capat, intelegand ca sunt cel mai bun parinte pe care Luca l-ar putea avea (deci daca eu nu incerc sa fiu mai buna la asta…), singurul si cel mai dezinteresat avocat pentru drepturile lui, “arcul” care lanseaza “sageata” – am simpatizat cu invataturile lui Gibran din “Profetul” – Despre copii:

 

„Copiii voştri nu sunt copiii voştri. 

Ei sunt fiii şi fiicele dorului Vieţii de ea însăşi îndrăgostită. 

Ei vin prin voi dar nu din voi

Şi, deşi sunt cu voi, ei nu sunt ai voştri.

Puteţi să le daţi dragostea, nu însă şi gândurile voastre, 

Fiindcă ei au gândurile lor. 

Le puteţi găzdui trupul dar nu şi sufletul, 

Fiindcă sufletele lor locuiesc în casa zilei de mâine, pe care voi nu o puteţi vizita nici chiar în vis. 

Puteţi năzui să fiţi ca ei, dar nu căutaţi să i faceţi asemenea vouă, 

Pentru că viaţa nu merge înapoi, nici zăboveşte în ziua de ieri.

Voi sunteţi arcul din care copiii voştri, ca nişte săgeţi vii, sunt azvârliţi

Pe drumul nesfârşirii. Arcaşul vede ţinta şi cu puterea Lui vă încordează, astfel ca săgeţile i să poată zbura iute şi departe. 

Şi puterea voastră, prin mâna Arcaşului, să vă aducă bucurie,  

Căci, precum El iubeşte săgeata călătoare, tot la fel iubeşte şi arcul cel statornic.”

 KHALIL GIBRAN

 

alina.popescu@outlook.com


Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti