Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Primele ingrijorari, mituri si explicatii

Psih. Daniela (Martinescu) Gavankar este presedinte si fondatoarea Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism. Lucreaza din 2001 cu copii cu cerinte educationale speciale, in deosebi cu autism si a alcatuit o lista cu mituri, argument si contra-argumente legate de autism pe care doreste sa le clarifice inca de la inceput cu parintii care ii cer ajutorul.

“In decursul experientei mele am stat de vorba cu sute de parinti la inceput de drum in confruntarea cu autismul. Iar impactul primului telefon este atat de mare pentru fiecare parinte cu care vorbesc!

 1. Copilul meu nu este asa grav cum sunt ‘autistii’.

Fiecare parinte ma asigura la inceputul convorbirii de faptul ca ‘baietelul / fetita lui nu este atat de grav afectat cum stim ca sunt autistii’ iar aici se face prima clarificare: Un copil este in primul rand un copil, fie ca are autism sau nu, poate fi blondut sau brunet, vesel sau incruntat, pus pe sotii sau linistit, in brate la mamica lui sau langa ea pe scaun.

Imaginea copilului cu autism care sta intr-un colt suparat si flutura un fir este un mit. Copiii cu autism sunt frumosi si stiu sa zambeasca!

Autismul face parte din seria tulburarilor pervazive de dezvoltare si este o tulburare de spectru, oricare persoana cu acest diagnostic putandu-se situa oriunde in spectru (grav sau usor).

 1. Copilul meu nu vorbeste dar intelege tot.

Acest ‘tot’ devine din ce in ce mai complex pe masura ce copilul creste. Un copil cu o dezvoltare tipica, intre 2 ani si 2 ani jumatate rezolva o  multime de sarcini, demonstrand ca intelege cerintele date:

 • Cunoaste si arata la cerere partile schemei corporale – inclusiv genunchi, umar, cot, limba
 • Recunoaste obiectele la fel si pe cele diferite
 • Identifica conceptele mare-mic si da la cerere obiecte mari si mici
 • Recunoaste si denumeste obiectele uzuale, jucariile, persoanele familiare
 • Recunoaste si denumeste obiectele din imagini
 • Intelege si rezolva sarcini in care arata intelegerea pronumelui personal si posesiv: eu, tu, al meu, al tau.
 • Atunci cand sunt date ca exemplu, sorteaza obiecte/imagini in categorii simple (ex: caini, pisici, case, scaune).
 • Imita la cerere miscarile adultilor
 • Isi tine castronul si mananca. Mananca cu lingura si bea cu cana,
 • Isi scoate hainele simple la cerere,
 • Se spala si se sterge pe manute (nu total), si face pipi la olita.
 • Raspunde la nume, face alegeri cand i se cere,
 • Isi stie varsta si arata pe degete cati ani are, etc

Iar in ceea ce priveste vorbirea si comunicarea, copilul la 2 ani jumatate foloseste un numar de aproximativ 50 de cuvinte – in fiecare zi si achizitioneaza in fiecare zi noi cuvinte. Vorbeste in propozitii scurte, pune intrebari si povesteste sumar intamplarile vazute in trecutul apropiat.

 1. Stie exact ce vrem de la el, dar ne raspunde doar atunci cand vrea.

Dificultatea majora a unui copil cu autism se refera la socializare – adica la relatia cu cei din jur. Copilul poate demonstra spontan anumite comportamente, dar nu o face la cererea unei alte persoane. A face ceea ce ti se cere implica mai multe abilitati: sa asculti si sa intelegi ceea ce ti s-a cerut si sa demonstrezi acest lucru facand ceea ce ti se cere. A face spontan un anumit comportament, nu implica nicio componenta sociala, copilului nu-i cere nimeni nimic, iar el face fara a fi in relatie cu cineva, si fara a demonstra ca intelege ce-i cere cineva. Problema nu se pune daca el stie sau nu sa faca acel lucru, ci daca il poate demonstra la cerere sau nu.

 1. Este foarte destept, stie toate marcile de masini, de electrocasnice si hypermarketuri.

Acest lucru este foarte specific copiilor cu autism care sunt atrasi de marci de tot felul, iar unica intrebare la care raspunde este “Ce masina este aceasta?”. Copilul nu initiaza si nu raspunde la niciun fel de comunicare decat la cele legate de subiectul preferat (posturi TV, masini, hypermarketuri etc). El demonstreaza astfel o memorie excelenta dar si o capacitate buna de invatare insa doar  pentru obiecte neobisnuite, nu persoane sau obiectele din mediul inconjurator.

 1. Stie de la 1 an cum sa-si deschida tableta si cum sa o foloseasca.

Toti copiii folosesc tableta excelent de la orice varsta li se permite acest lucru. Devin fascinati si dependenti de orice aparatura lasata la indemana pe care o cer in mod excesiv, si fara de care viata nu isi mai poate continua cursul firesc (masa este doar la TV sau cu tableta, plimbarea cu masina, timpul liber, uneori chiar baita etc). Nu se mai pot concentra pe nimic din mediul inconjutor normal (care nu este atat de rapid, multicolor si stralucitor ca cel din tableta), protesteaza vehement in lipsa device-urilor si devin agitati pana cand o primesc din nou.

 1. Nu are probleme de socializare, ii plac copiii si alearga spre ei si pe noi ne iubeste foarte mult.

Copiii cu autism isi iubesc parintii si demonstreaza toata gama de emotii pe care orice copil le poate manifesta. Tot Daniela (Martinescu) Gavankar ne explica la ce se refera problemele de socializare. Multor copii cu autism le plac copiii, insa problema de socializare se vede in relatia cu acestia. Ei nu stiu nici sa initieze jocuri sau comunicare, nici nu stiu sa raspunda la comunicarea si jocul celorlati copii. Nu pot urma reguli simple, nu isi asteapta randul, nu fac schimb de jucarii, de cele mai multe ori doar se bucura la vederea lor, apoi doar alearga impreuna cu acestia iar interactiunea se observa cel mai adesea sub forma unor atingeri neadecvate, uneori pe fata sau in cap.

 1. Ce rost are sa mergem la psihiatru, ii pune doar o eticheta (diagnosticul) care il va urmari toata viata.

Vizita la psihiatru este esentiala in stabilirea diagnosticului. Nu orice copil care nu vorbeste are autism iar cauza intarzierii in dezvoltarea limbajului si afectarea socializarii trebuie atent investigata. Psihiatrul exclude de multe ori alte afectiuni, sindroame sau tulburari, ori poate depista probleme pe care cu siguranta psihologul ori parintele nu le poate identifica. Si tot psihiatrul il poate sustine pe copil cu tratant medicamentos acolo unde exista afectiuni asociate (ADHD, epilepsie, tulburari senzoriale, agresivitate, tulburari de somn, tulburari de atentie etc)

Comportamentul copilului va atrage atentia asupra acestuia si nu diagnosticul.

 1. De la varsta de 2 ani a inceput sa citeasca. Este foarte destept.

In autism dificultatile definitorii nu se refera la abilitatile cognitive, ci la comunicare si limbaj, socializare si adecvarea comportamentului. Copilul va invata fara dificultate notiunile de care este atras, dar nu va putea fi invatat notiunile uzuale de catre parinti si apropiati.

Copiii cu autism- fara alte tulburari asociate, invata fara probleme concepte abstracte, sunt atrasi de litere si cifre, dar fara terapie ei nu le pot demonstra la cerere datorita dificultatilor de socializare cu care se confrunta.

In terapie desigur se lucreaza pe recuperarea intarzierilor in achizitii cognitive, dar principalele obiective se refera la obtinerea si mentinerea cooperarii si scaderea comportamentelor neadecvate, la imbunatatirea relatiilor sociale si la stimularea si dezvoltarea limbajului.

 1. Nu are comportamente neadecvate, doar flutura din maini, si numai cand este bucuros.

Fluturatul mainilor este un comportament autostimulator serios care atrage atentia asupra copilului, si care poate fi trecut cu vederea de catre parinti cand copilul este mic, dar care arata puternic neadecvat dupa varsta de 3 ani.

Comportamentele neadecvate isi gasesc scuze si explicatii diverse cand copilul este mic, dar asupra carora trebuie intervenit cu multa atentie de catre terapeuti si familie deopotriva, pentru a nu se agrava cand copilul creste.

 1. Am mai vorbit undeva si mi s-a recomnadat sa-l duc la gradinita pentru ca acolo isi va da drumul.

Tulburarea de spectru autist este cea mai grava tulburare de dezvoltare, iar copilul nu “isi va da drumul” cand va fi dus in colectivitate. Autismul se recupereaza cu terapie si fiecare pas se invata. Copilul va invata cu terapie principalele comportamente si abilitati de care are nevoie, in special pentru ca nu imita nici spontan si nici la cerere si pentru ca are probleme serioase de socializare.

Copilul va invata sa vorbeasca si sa comunice dupa multe ore de terapie individuala si de grup (de la lalalizari la a spune A apoi la a raspunde la intrebari si la a mentine o conversatie). Copilul va invata in terapie sa inteleaga limbajul si semnificatia cuvintelor, sa raspunda la nume, sa arate obiecte, persoane, sa recunoasca actiuni si emotii, sa imite actiuni si cuvinte, sa faca analogii, sa povesteasca, sa completeze o fisa, sa manace, sa foloseasca toaleta, sa cante sa danseze etc.

Copilul va invata sa isi astepte randul, sa salute, sa ceara ce are nevoie, sa accepte regulile unui joc, sa astepte pana cand termina toti copiii o activitate. A fi in colectivitate este benefic atunci cand copilul are minime abilitati academice si de imitare. In absenta acestora, copilul nu se va integra in grup si nu va putea participa la activitati, fiindu-i greu sa respecte reguli pe de o parte si pe de alta parte pentru ca nu este interesat de copii si activitati impreuna cu acestia.

Intr-un grup de 20 de copii, el se poate purta ca si cum ar fi singur, fara ca macar sa-i observe pe cei care se joaca langa ei. Se poate sa fie atras de o jucarie sau un obiect si sa ptreaca timp indelungat in acest fel, fara a veni in activitati spontan sau daca este chemat.

Inceputul terapiei este dificil, confruntarea cu diagnosticul este lunga, insa batalia poate fi castigata si este castigata de copii minunati alaturi de parintii lor extraordinari. Timpul nu este de partea copiilor sau a parintilor iar deciziile luate rapid ajuta cel mai mult. Exista solutii, specialisti si locuri in care copiii pot lucra eficient pentru a depasi dificultatile cu care se confrunta, iar cand copilul are nevoie de ajutor – datoria parintelui este sa-i fie alaturi.

Citeste si: Centru National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism – gratuit

Acest articol a aparut intai pe blogul nostru, aici >>>

Alte articole pentru parinti:

Primele ingrijorari, mituri si explicatii

Primele ingrijorari, mituri si explicatii

Psih. Daniela Gavankar este presedinte si fondatoarea Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism. Lucreaza din 2001 cu copii cu cerinte educationale speciale, in deosebi cu autism si a alcatuit o lista cu mituri, argument si contra-argumente legate de autism pe care doreste sa le clarifice inca de la inceput cu parintii care ii cer ajutorul.

“In decursul experientei mele am stat de vorba cu sute de parinti la inceput de drum in confruntarea cu autismul. Iar impactul primului telefon este atat de mare pentru fiecare parinte cu care vorbesc!"
Lectii despre autism

Lectii despre autism

“Lectii despre autism” – un proiect national de informare a parintilor copiilor cu autism despre modalitati de stimulare adecvata a copiilor lor, initiat de Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) si desfasurat cu sprijinul sponsorului Raiffeisen Bank.

Caravana “Lectii despre autism” va avea 5 opriri intre noiembrie 2013 – aprilie 2014. Zonele unde au fost sustinute cursurile gratuite pentru parinti pana acum sunt: Ramnicu Valcea, Ploiesti, Galati, Craiova si Sibiu.

Pasii de urmat dupa aflarea diagnosticului

Pasii de urmat

Dupa ce banuiala ca ceva se intampla cu copilul lor, vine diagnosticul - acest moment este unul foarte dificil pentru familiile copiilor cu TSA (tulburare din spectrul autist): "Trebuie inceput de undeva!" Incepeti de aici.
Intervenția în autism - de la teorie la practică. Ghidul complet al părintelui informat

BROȘURĂ: Intervenția în autism

Intervenția în autism - de la teorie la practică. Ghidul complet al părintelui informat: broșura pentru părinți editată de AITA.

Setul Edurelle

Materialele Edurelle au fost concepute special pentru a stimula copiii cu cerințe educative speciale.

Conține 15 seturi de imagini, în total 456 imagini, printate pe carton, 10x10cm
Resurse - carti despre autism

Resurse - carti

Gasiti aici o lista de carti pe teme legate de autism si problemele asociate.
Cutiuta cu idei

Cutiuta cu idei

Stim cat e de greu pentru parinti si, mai ales, stim care sunt problemele cu care va confruntati cel mai des - de la "simpla" folosire a olitei sau a toaletei, pana la frica de lucruri noi, absenta jocului functional si chiar comportamente inacceptabile social.

In Cutiuta cu idei gasiti resurse pentru interventia imediata, acasa, pentru rezolvarea unora dintre aceste probleme.

Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti