Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Conturile Asociatia AITA

Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla

Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Serviciile oferite in Centrul AITA

Less autistic, not smart autistic!

Oferim copiilor cu autism si familiilor lor toata atentia de care au nevoie!

 • Evaluare initiala si periodica
 • Alcatuirea si supervizarea programului de interventie care se va aplica la domiciliul copilului sau la Centru.
 • ABA (Analiza comportamentala aplicata), program complet, creat avand in vedere nevoile copilului, care vizeaza cresterea abilitatilor de comunicare si limbaj, de socializare, motricitate, cognitive, vizeaza ameliorarea problemelor de alimentatie, autonomie personala, scaderea comportamentelor disruptive, agresive sau neadecvate, cresterea comportamentelor adaptative necesare integrarii in gradinita si scoala, etc.
 • Socializare si generalizare,
 • Logopedie
 • VB (Verbal Behavior)
 • Kinetoterapie
 • Art-terapie
 • Stimulare senzoriala pentru copiii cu tulburari de integrare senzoriala
 • Programe de terapie ocupationala
 • Informarea si consilierea familiei. Grup de suport, workshopuri si informari pentru parinti.
 • Cursuri de informare si worshopuri adresate deopotriva parintilor si specielistilor in domeniu
 • Monitorizarea interventiilor home-based

Copiii beneficiaza aici de programe de terapie comportamentala aplicata ABA (Applied Behavior Analysis) si PECS (Picture Exchange Communication System), metode de terapie care au obiective mari pe care insa le impart in sarcini mici, astfel incat fiecare mica victorie sa fie recompensata si sarbatorita in mod special. Fiecare copil beneficiaza de propriul sau program pe care il parcurge in propriul sau ritm. Fiecare raspuns al copiilor se noteaza, precum si fiecare comportament astfel incat sa putem interveni la timp si cel mai eficient in rezolvarea dificultatilor copiilor si sa avem permanent clara evolutia lor. Asigurand materialele cele mai bune necesare terapiei si investind timp si energie in a procurarea lor, ne asiguram ca fiecare copil isi valorifica la maxim potentialul.

Evaluarea

Scale evaluare - testare tulburari din spectrul autist - ASRSLa AITA, componenta de evaluare este una foarte importanta in stabilirea obiectivelor de lucru si a planului individualizat de interventie pentru fiecare copil in parte. Centrul nostru este cautat de persoane din intreaga tara pentru efectuarea evaluarilor copiilor cu varste cuprinse intre 2-6 ani. In momentul  in care exista banuiala unui diagnostic de tulburare de spectru autist (TSA), este recomandat ca parintii sa mearga la evaluare la persoane care au experienta in lucrul cu copiii cu autism si isi pot oferi expertiza in indrumarea deciziilor legate de interventie.

AITA isi asuma cu responsabilitate rolul de a realiza evaluari care sa ajute familiile sa ia cele mai bune hotarari cu privire la viitorul copilului lor. Evaluarile se bazeaza pe interviul cu parintii si pe observatia directa a comportamentelor copilului, tinand cont de etapa de dezvoltare conforma cu varsta cronologica  si de semnele TSA. Psihologii si analistii comportamentali Andreea Mățăuan și Daniela (Martinescu) Gavankar sunt specialiștii care evaluează copiii la Centrul AITA.

Evaluarile initiale si periodice sunt analizate in echipa (parinti, terapeuti, coordonator) iar obiectivele se stabilesc totdeauna in functie de necesitatile copilului. Aceste obiective se refera atat la abilitati ce trebuie construite (imitare, comunicare si limbaj, autoservire – masa, toaleta, spalat, imbracat; socializare si joc, etc), cat si la comportamente ce trebuie inlaturate / inlocuite (autostimulari, comportamente neadecvate, de protest, etc).

”Autism Spectrum Rating Scales TM ofera un ghid in stabilirea unui diagnostic, in deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, in monitorizarea raspunsului la intervenţie si in evaluarea programului in care a fost inclusa persoana cu TSA. ASRS sunt scale construite pentru a masura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.” – www.testcentral.ro

Modalitatea de lucru este individuala, dar si in grupuri de cate 3, 4 copii. Intre terapia individuala si gradinita de masa exista grupurile mici de copii, atent coordonate de terapeutii Centrului, Grupurile au ca obiectiv principal sa pregateasca copilul pentru rigorile vietii de gradinita.

La AITA, avem ca scop:

 • Acordarea de servicii cat mai complexe, complete si eficiente copiilor cu autism si familiilor lor.
 • Promovarea continua a unor standarde ridicate de competenta si de etica profesionala in analiza comportamentala aplicata (Applied behavior Analysis) in Romania.
 • Pregatirea continua a specialistilor AITA in analiza comportamentala aplicata, logopedie, PECS (Picture Exchange Communication System), si  art-terapie.
 • Informarea cat mai clara atat despre ceea ce inseamna tulburarile pervazive de dezvoltare (Autism, Asperger, Tulburarea Dezintegrativa a Copilariei, Tulburarea Rett, Tulburarea Globala), cat si despre metodele de terapie adecvate si aplicarea lor (in principal Analiza comportamentala aplicata – Applied Behavior Analisys).
 • Facilitarea accesului la diagnostic si evaluare corecta si cat mai de timpuriu posibil.
 • Asigurarea unui cadru de intrunire, dezbatere si cercetare pentru specialistii din domeniul analizei comportamentale aplicate si domenii inrudite.
 • Promovarea in beneficiul persoanelor cu tulburari pervazive de dezvoltare a tuturor tipurilor de actiuni, prin cooperarea dintre membrii asociatiei, parinti si specialisti.

Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti