Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Art-Terapia Comportamentala

Psih. Iliana Brosteanu

 

Art-Terapia este o forma de terapie prin arta. Aplicata intr-un mediu structurat sau nu, aceasta se detaseaza de celelalte forme de terapie prin caracteristica sa ludica, fiind o modalitate de interventie usor accesibila si placuta, al carei instrument de lucru este actul de creatie propriu-zis. Terapia comportamentala este o tehnica proiectata in vederea eliminarii comportamentelor indezirabile ce pot fi observate direct. Ideea unei abordari comportamentale a art-terapiei ar putea parea antitetica, dar beneficiile sale te pot surprinde destul de mult, daca, pana acum, nu ai luat in considerare arta ca forma de terapie. Tehnica art-terapiei fisurează subtilele bariere afective autoimpuse si poate fi adaptată oricărei orientări terapeutice, fara a epuiza terapia. In randul art-terapeutilor este des intalnita utilizarea tehnicilor comportamentale. De exemplu: incurajarea unui subiect inhibat sau nevrotic sa faca o mazgaleala pentru un minim de implicare si apoi incurajarea acestuia pentru participare reprezinta o abordare comportamentala (intarire).

“Modelarea realitatii” imbina tehnicile traditionale ale art-terapiei cu pricipiile de modificare a comportamentului si este una dintre metodele utilizate in abordarea comportamentala a art-terapiei. Aceasta tehnica incepe prin identificarea unui concept care se dezvaluie prea putin in productiile artistice ale subiectului, urmand a fi dezvoltat,  intro forma reprezentationala, prin constructia unor modele din ce in ce mai complexe. Tehnica structurata ofera conceptelor vagi o forma concreta.

Abordarea comportamentalista a art-terapiei  are o contributie importanta in  dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor sociale. Creste calitatea vietii prin reglarea starii fizice, psihice si emotionala a beneficiarilor. Putem afirma ca aduce un aport major in tratarea si vindecarea tulburarilor de dezvoltare si integrare, a tulburarilor de anxietate sau depresie.

Principalii beneficiari ai art-terapiei comportamentale sunt copiii si tinerii adulti; pentru acestia reprezintand o forma foarte  atractiva si usor accesibila de exprimare a dorintelor, aspiratiilor si nevoilor lor. O abordare comportamentala a art- terapiei aduce progrese majore in lucrul cu copiii sever anxiosi, in randul copiilor cu deficiente cognitive, atat in privinta comportamentului,dar mai ales in satisfacerea nevoilor lor emotionale.

Exprimandu-te prin arta iti poti descoperi noi straturi ale personalitatii tale, iti poti cunoaste mai bine capacitatile, limitele si temerile, iar in prezenta terapeutului ai posibilitatea de a lucra in vederea depasirii, ameliorarii si valorificarii lor.

 

Bibliografie:

Kazdin,A.E. Behavior modification in applied settings, Homewood, 1975

Aron Rubin, J. Tratatul de art-terapie: Teorie si practica, Editura Trei, Bucuresti, 2009

Roth, E.A, Art-therapy : Expanding horizons, American Art Therapy assoc., Baltimore, 1979


Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti